/ 0 kommentarer

Mina tankar inför min stomioperation

Inlägget är i samarbete med Coloplast

Jag får många meddelanden från er som väntar på en stomioperation. En del av er är livrädda, några är otåliga att få börja sitt nya liv, vissa av er är nervösa inför själva operationen och många av er är oroliga för hur livet som stomiopererad kommer att se ut.

Men hur var det egentligen för mig? Jag kommer i samarbete med bästa Coloplast att skriva några inlägg som kretsar just kring själva operationen. Vi börjar med mina tankar inför operationen.

På ett sätt är jag glad för hur själva förloppet gick till för mig. Att jag blev akut opererad efter några dagar som inlagd och lämnades utan tid att tänka eller fundera. Det fanns inget beslut att ta utan det var redan taget av läkare åt mig. Stomi eller död? Stomi eller ingen Stina? Självklart fanns det en dramatik i det hela som var traumatisk och som satt sina spår, men det värsta för många av er är att ni står i valet och kvalet. Ni ställer er frågande till om ni vågar ta detta beslutet. Allt vänds ut och in och er framtid ligger i era händer. Jag förstår att det måste vara fruktansvärt jobbigt.

Jag hade aldrig fått veta att en stomioperation var ett alternativ för mig. Så här i efterhand förstår jag att det beror på att stomi är en sista utväg och jag hamnade lite mellan två sjukhus i mitt sjukaste tillstånd i och med en flytt till Stockholm. Eftersom att det aldrig togs upp som ett alternativ av mina läkare var det heller aldrig något jag funderade på.

Förutom dagarna innan min akuta operation. Jag låg vaken och googlade tarmoperationer till tre på natten. Jag var så otroligt sjuk och hörde min nyfödda bebis ligga och dra djupa andetag i sängen bredvid mig. Det måste gå att lösa på något sätt. Jag kan inte leva mitt liv så här. Jag gör vad som helst för Elle. Vad som helst! Tankarna for i huvudet och jag är så glad för den sorgliga natten fast framför google. För den natten rustade mig för det som komma skulle.

När man står vid ruinens brant och det enda alternativet som finns är att hoppa så gör man det. Hur läskigt det än är. Men för er som står lite längre in i skogen och sneglar på olika stigar så förstår jag att kasta sig ut sitter långt inne. Mycket på grund av alla frågor.

Därför är det så bra att Coloplast har en flik på sin hemsida som tar upp alla dessa frågor och besvarar dem på bästa sätt. Hur ser livet efter en stomioperation ut? Vad är en stomi? Hur ser en stomi ut och hur känns den? Jag kan verkligen rekommendera dig att klicka på länken och kolla dig omkring på hemsidan. Det finns mycket stöd att få!

Några tankar som hann komma fram de få timmarna mellan beskedet om operationen och då operationen ägde rum var dessa:

-Kommer jag kunna ha mina vanliga kläder?

-Kommer jag kunna dölja att jag är sjuk?

-Kommer folk tycka att jag är äcklig?

-Kommer jag våga vara intim igen?

I nästa inlägg som jag skriver kring min operation kommer jag dela med mig om hur det blev efteråt. Vad kämpade jag med och vilka fördomar visade sig stämma och inte stämma? Vad blev bra?

Håll utkik efter nästa inlägg!

Inlägget är i samarbete med Coloplast

0 kommentarer