/ 1 kommentar

Mina stomivårdsrutiner

Inlägget är i samarbete med Coloplast

Precis som jag utlovat i veckan kommer här ett inlägg där jag visar och förklarar mina stomivårdsrutiner. Detta gör jag en gång om dagen och följer jag alla mina olika steg får jag aldrig läckage.

Först tar jag fram min necessär med alla grejer som underlättar enormt när jag bara har en hand att tillgå.

Som jag nämnt tidigare pendlar jag mellan två påsar. Just idag blev det denna, Sensura Midi. Visst vet du att du kan beställa förstansade påsar med just din stomistorlek via din stomiterapeut? Då slipper du att klippa ett hål vid varje byte. Min storlek är 25 mm.

Just denna påsen fäster bättre om den värms upp av kroppsvärme innan applicering. Då jag inte orkar stå och värma den med händerna brukar jag lägga den på bröstet innanför tröjan, då hinner den bli varm under tiden jag tvättar rent och förbereder bytet. Den andra påsen jag använder, Sensura Mio, ska INTE värmas. Det gäller helt enkelt att ta reda på hur just din påse fungerar för att få bästa fäste och på så sätt undvika läckage.

Jag använder alltid kompresser när jag ska tvätta rent runt stomin. Hunden runt stomin är så pass utsatt att det är viktigt för mig med känslig hud att vara varsam.

När jag har tvättat rent med vatten ser jag till att torka huden ordentligt så den är alldeles torr innan jag använder mig av Coloplast våtservetter. Den första för att ta bort gamla klisterrester och den andra för att stryka på en hudbarriär. Jag upplever att påsen fäster bättre och att min hud tål mer när jag använder mig av våtservetterna. Viktigt att tänka på är att låta hudbarriären torka innan påsen appliceras, men det tar bara några sekunder.

Men här kommer det absolut viktigaste steget som är universalt för alla påsar jag hittills har testat (jag har testat många). När nya påsen sitter på är jag noga att stryka och trycka fast påsen ordentligt runt stomin. Om jag slarvar med detta märker jag stor skillnad på hur bra påsen sitter.

Du ska inte nöja dig med ett liv som innefattar läckage! Det finns så mycket praktiska saker att göra åt det. Det är bara att höra av dig om du har frågor <3

Inlägget är i samarbete med Coloplast

En kommentar

  • BE

    23 oktober, 2019 kl. 21:51

    Via annan källa har jag förstått att du ska medverka vid en kväll i Coloplasts regi i Stockholm.
    Kommer du att åka också till andra orter? Var och när i så fall?
    Vill verligen inte missa möjligheten om det skulle ske nästgårds.