/ 3 kommentarer

Hur mår jag?

Att folk frågar hur jag mår är både värmande och ibland påfrestande. Speciellt i perioder då jag inte mår bra eftersom att det blir ett ständigt övervägande kring hur mycket jag ska lämna ut mig själv och mitt mående när folk undrar. Jag ser alltid mitt mående uppdelat i olika kategorier. Det har blivit en nödvändighet för att få möjlighet att känna mig välmående som kroniskt sjuk. Idag tänkte jag därför fråga mig själv hur jag mår utifrån dessa kategorier för att ni ska förstå lite mer. Det går nämligen utmärkt att må bra i en kategori men samtidigt piss i en annan.

Fysisk hälsa

Rent fysiskt mår jag inte så jättebra. Jag är inne i ett skov och har på grund av det fått blodbrist vilket i sin tur har lett till en rejäl järnbrist. Jag är därför konstant trött och slö. Det jobbigaste är att jag tappar koncentrationen vid samtal och jag tycker att precis allt i livet är utmattande. Varje morgon när jag stiger upp känns det som om någon har väckt mig ur djupsömnen och att klockan är mitt i natten. Det spelar ingen roll om jag har sovit åtta, tio eller tolv timmar.

Jag har ingen matlust och det i kombination med tröttheten leder till att det jag får i mig är saker som är redo att stoppas i munnen direkt utan tillagning eller eftertanke vilket oftast är näringsfattiga grejer. Det i sin tur gör mig trött och slö. Precis som alltid när jag är inne i ett skov tenderar allt att lätt hamna i destruktiva spiraler och det gör mig deppig och kritisk till mig själv.

Familj

Elle är i en jättefin period där hon bara är enkel, glad, gosig, rolig och kärleksfull vilket skänker mig så mycket glädje. Emil och jag har det bättre än på länge på grund av att vi har ett riktigt jobbigt år bakom oss med utmaningar som lärt oss otroligt mycket om oss själva. Vi har även bestämt på riktigt att vi ska köpa en hund nästa år. En stor brun Labrador blir det och vi har redan satt igång processen med att hitta rätt uppfödare och börjat spara. Det känns så spännande och rätt i tiden för vår lilla familj att ta det steget som vi varit och nosat på länge.

Karriär

Mitt egna företag blomstrar som aldrig förr och jag har en massa spännande föreläsningar under hösten och uppdrag framöver. Jag blev med start i juni Coloplasts första officiella ambassadör i Sverige vilket jag är otroligt stolt över. Det är ett kontraktburet och långsiktigt samarbete och vi jobbar hårt med att tillsammans verkligen få göra skillnad för stomiopererade och dess anhöriga.

Min halvtidstjänst som församlingeskreatör är både utmanande, rolig och ger mig stabilitet i livet. Tjänsten kretsar kring att finnas för andra och göra gott vilket i sin tur ger mitt liv ett mervärde. Den har även gett min kreativitet en större plats i mitt liv vilket jag verkligen saknat.

Dessa två sysselsättningar kombinerat ger mig mitt absoluta drömjobb där frihet spelar en tydlig roll.

Socialt

Jag har verkligen blivit välsignat med genuina och varma vänner i vardagen. De känner mig utan och innan med alla mina konstiga egenheter och de älskar mig för den jag är på riktigt. De finns alltid där och stöttar upp när livet är svårt och jag finns alltid där för dem.

När jag listar upp mitt mående på det här sättet blir det mycket enklare att se hur otroligt bra jag har det. Ibland tar min fysiska ohälsa över för mycket och då är det skönt att få helikopterperspektiv för en stund och verkligen få se hur otroligt välsignad jag är på många områden. Därför kan jag med gott samvete svara att jag mår bra när jag får frågan, även fast jag är sjuk.

3 kommentarer

 • BE

  2 oktober, 2019 kl. 15:36

  Verkligen ett intressant sätt att analysera mående på. Tack!

 • Nettan

  3 oktober, 2019 kl. 14:37

  Började gråta när jag läste ditt inlägg. Mycket på grund av igenkänning. Jag är själv sjuk och väldigt nere just nu av många anledningar och jag är för tillfället väldigt isolerad, vilket inte alls hjälper till. Men när du delade upp ditt mående såhär så gav du mig en hård insikt, jag har det också faktiskt väldigt bra trots allt annat. Tack fina du för att du delade med dig! Och tack för att du öppnade upp mina ögon för att det går att må bra i en kategori men samtidigt piss i en annan. Det är tyvärr alldeles för lätt att snöa in sig på endast den negativa delen när man är mitt uppe i det.

 • Monna

  3 oktober, 2019 kl. 14:42

  Så bra! Klokt och bra!