/ 10 kommentarer

Barbiehus -DIY

Min dotter älskar att leka med Barbiedockor till sin mammas förtret. Jag älskade också det som liten och försöker att inte lägga för tunga värderingar vid det. Jag vill ge min dotter frihet att leka med vad helst hon önskar även de gånger då det inte är särskilt PK. Till hennes födelsedag i februari bestämde jag därför att bygga ett fint hus till hennes dockor då allt som finns att köpa är i plastig dålig kvalité.DSCF3608 copyMed hjälp av en byrå från Ikea och en tids samlande av möbler stod det klart till fyraårsdagen. Elle blev överlycklig såklart och sitter ofta vid det och leker. Det roligaste var nästan att bestämma och planera hur de olika rummen skulle se ut och vad jag skulle använda mig av för att förverkliga det.
DSCF3610 copyI ena sovrummet valde jag en ”tapet” med hjärtan på och träparkett i dekorplast som jag skurit ut i små bitar och pusslat ihop för en mer verklighetstrogen känsla.DSCF3614Möblerna här inne är faktiskt från Ikea som jag har spraymålat med hallonröd färg från Panduro. På väggen hänge jag upp en vimpel som också går att hitta på Panduro.DSCF3639 copyVardagsrummet fick en tapet med något som ser ut som små ormbunksblad. Alla möbler är, precis som i rummet innan, omgjorda från Ikea. Jag har sytt några kuddar av tyger jag hade hemma och klippt ut en rund matta av grått fleece-tyg.DSCF3634Här är planen att få upp lite roliga prints på väggarna och få in några saker i hyllplanen så det ser lite mer hemtrevligt ut. Men Jasmine, Aladdin och lilla Rut verkar trivas fint ändå :)DSCF3619 copyKöket är nog min favoritdel. Möblerna är från det danska märket Maileg och hujeda mig vad jag letade länge efter snygga och stabila Barbiemöbler innan jag hittade dessa. De är egentligen till för en serie mjukiskaniner, men storleken passar finfint till Barbiedockor. De kostar liite extra men om tiden finns för att spara på sig möblerna under en lite längre tid blir det ändå smärtfritt. Jag resonerade som så att jag hellre lägger några slantar extra på möbler som är både snyggare, i trä och av bra kvalité än köper plastiga möbler som går sönder direkt. DSCF3617Den största väggen fick bli pastellrosa och golvet gjorde jag av dekorplast i marmorprint. Jag klippte ut små bitar här med för att få det att se lite mer levande ut. I taket har jag i varje rum satt upp LED-belysning och här är det lätt hänt att slantarna drar iväg. Jag hittade dock en billig variant på Ikea som blev perfekt. Belysningen gjorde så mycket för husets helhet!DSCF3620I det andra sovrummet valde jag en grön mönstring tapet som känns både ombonande och lite lantlig. Tapeterna är förresten pappark som finns att köpa styckvis på Panduro. Jag spraymålade möblerna vita för lite omväxling och dessa gissa vart vimplarna kommer ifrån? Just det, Panduro (OBS, inget sponsrat inlägg).DSCF3624Här skulle det vara fint att sy till en liten matta av något slag och få upp lite mer på väggarna. Själva piffet kommer pytsas ut lite pö om pö. Det är bra också att hinna tänka till och få idéer hur jag och Elle vill ha det.
DSCF3643Det var ett väldigt roligt projekt och framförallt blir en ju så stolt när det är färdigt och jag har gjort precis allting själv. Ni som följt mig ett tag vet att jag blir alldeles lycklig av att kunna färdigställa olika projekt och planer då jag i de allra flesta fall i mitt liv blivit avbruten av min sjukdom.

Jag kommer göra ett kompletterande inlägg längre fram där jag kommer berätta mer hur jag gjort och vad jag använt. Jag kommer även visa lite förebilder på möblerna så att ni kan se vilken stor skillnad det blir med lite färg och fantasi. Om det finns något specifikt ni vill att jag svarar på angående detta Barbiehus kan ni kommentera det!

Kram till er alla <3

10 kommentarer

 • Anna

  31 mars, 2016 kl. 21:21

  Så fint! Mina barn leker även mycket med Lottie som är en liknande docka med med kroppsproportioner efter en genomsnittlig 11-åring. Kanske kan vara något som känns bättre för dig som förälder?

  • Stina Hägglund

   2 april, 2016 kl. 23:46

   Tack! Det är ju ett jättebra alternativ. För min dotters del är dock själva grejen att de är vuxna… Men jag kan ju absolut försöka introducera en och se om det fastnar. Tack för tipset Anna <3

 • windahlinredningochmat

  31 mars, 2016 kl. 21:46

  Super fint blir sugen på att göra ett till min dotter. Vilken byrå från ikea har du använt?

 • Emelie

  1 april, 2016 kl. 06:35

  Wow! Super fint!! Blir sugen på att göra ett till mina döttrar jag med ☺

  • Stina Hägglund

   2 april, 2016 kl. 23:43

   Tack Emelie! Kul att en kan inspirera med lite kreativitet :) KRAM

 • malin

  1 april, 2016 kl. 13:42

  Åh så fint! Jag älskade att leka med barbie själv o gjorde de läänge!
  Förstår dock inte varför det är trist för dig att Elle gillar att leka med det. Tolka mig rätt, jag tycker det är super bra med genus men det stör mig när det ska gå till den gräns där tjejer ska leka med ex.bilar och killar ska leka med dockor. Varför inte lägga ner all värdering med det och låta barn oavsett kön leka med precis det de vill? Oavsett dockor bilar måla klä ut sig eller vad det än må vara.
  Är det så farligt om min dotter kommer göra det? Jag hoppas hon leker med det för jag älskar det fortfarande själv! MEN! Självklart ger jag henne alla alternativ och kommer leka med henne med de saker hon vill. Om det nu bli att spela fotboll hela tiden vilket jag oxå älskar!
  Önskar bara att vi lät alla barn vara barn, att få leka med det och dem de vill utan att vi vuxna ska trycka i massor med värderingar i det

  • Stina Hägglund

   1 april, 2016 kl. 15:10

   Hej Malin och tack för din kommentar!
   Mina känslor över att Elle väljer att leka med Barbie har dock ingenting med genus att göra. Det har med det skeva kroppsidealet och den skeva och ensidiga bild av hur en ska se ut att göra. Barbies görs tyvärr i overkliga proportioner som inte ens supermodeller lever upp till, och tyvärr är dockorna sjukt ensidiga vilket gör att många barn (pojkar som flickor) inte känner att de duger. Vi har dock valt att inte förbjuda Elle från att leka med det hon älskar, särskilt eftersom jag kommer ihåg hur mycket jag älskade det som liten. Istället försöker vi se till att dockorna i alla fall har olika hud- och hårfärg i väntan på att dockor med fler olika kroppstyper blir lätta att få tag på. Samt att vi väldigt medvetet jobbar med att uppmuntra henne för att hon är just Elle snarare än för hur hon ser ut. Barbies finns överallt (på dagis, hos kompisar m.m) och att förbjuda det hemma tror jag snarare leder till ännu mer fascination. I vårt fall tror jag att vi avdramatiserar det när vi låter henne leka med vad helst hon önskar. Det är mer så mina tankar går :)
   Allt gott!

 • malin

  1 april, 2016 kl. 15:42

  Aha tack! Låter fantastiskt bra Stina! Har läst i bloggen flera ggr att ni säger så bra saker till Elle istället för att kommentera utseende. Håller verkligen med om idealet med barbie och det är väldigt tråkigt är jag den förste att hålla med om. Jag försöker dagligen att visa att jag gillar mig själv oavsett för vilken storlek jag är för Wilma. Nu har hon precis fyllt ett år men det är nog aldrig för tidigt att börja. Dock har jag så svårt o lite säga att hon är söt varje dag! För självklart tycker jag som mamma att hon är världens sötaste lilla unge. Men försöker att tänka mig för och berömma henne för det hon kan o gör istället. Och det har jag fått härifrån och de är så bra! Vi ska verkligen hylla våra små tjejer för vem de är o inte för hur de ser ut. Kram!

  • Stina Hägglund

   2 april, 2016 kl. 23:42

   Det gör mig så glad att höra Malin. Att jag genom min blogg får inspirera på ett sätt som jag i detta fallet tror har stor inverkan på ett barns självbild: fantastiskt! Självklart får en säga att ens barn är söt/vacker/gullig, det gör ju jag med. Hemligheten tror jag bara är att inte lägga fokuset där vilket många föräldrar tyvärr gör och sedan pratar ner sig själva inför barnen vilket gör att barnet lägger ihop ett och ett… Att bara vara medveten om det, som du säger att du är, tror jag kommer göra stor skillnad för din lilla Wilmas självbild <3