/ 5 kommentarer

Barbiehus -DIY, del 2

Sedan jag gick ut med bilder på min Instagram med bilder på mitt husbygge till Elles dockor har jag fått massvis med frågor. Jag vet att många av er inte är intresserade men tänkte en gång för alla bjuda på ett rejält inlägg där jag skriver upp allt jag använt och till vad så jag har något att hänvisa till nästa gång jag får frågor om det. Hoppas ni pyssliga själar därute uppskattar det i alla fall :) Innan jag börjar måste jag säga att i princip alla råd om hur en gör och vad som bör användas har jag fått från min syster Johanna som tidigare gjort ett helt magiskt litet dockskåp till sin dotter Maj. So I learned from the master ;)

, av självläkande specialgummi med hög kvalitet. *** Local Caption *** , av självläkande specialgummi med hög kvalitet.

Här är grejerna som behövs från Panduro (eller någon annan pysselaffär).

 1. Något som inte är värt att snåla på är en bra skärmatta, en linjal i metall och en vass hobbykniv. Dessa verktygen använde jag som mest till tapetseringen och ”golvläggningen”. Är du en inbiten pysselnörd har du säkert det mesta hemma redan.
 2. Sedan använde jag mig av Panduros egna lim Quick Glue till tapetseringen och det funkade jättebra. Jag behövde tre-fyra flaskor till hela huset men då det är så pass billigt i jämförelse med andra lim var det ändå ett kap. Tricket är att smeta ut limmet med en kartongbit innan så det inte blir bubbligt och ojämnt.
 3. Till tapetseringen använde jag mig av decoupageark i olika mönster. Du kan säkert använda dig av annat papper, men jag upplevde att det var fördelaktigt att det inte var för tunt. Hur många ark du behöver beror givetvis på husets storlek men också på mönsterpassningen.
 4. Till golven använde jag mig av trä- och marmormönstrad kontaktplast. Observera: INTE dekorfilm. Jag råkade använda det till ett rum men blev tvungen att ta bort alltihop då klistret och materialet är för klent. Jag klippte kontaktplasten i långa remsor som jag sedan klippte i mindre bitar och pusslade sedan ihop det till ett parkettgolv.
 5. Sedan behövs sprayfärg också om du planerar att måla om några möbler. Vanlig hobbyfärg funkar också givetvis men denna är så smidig och du behöver bara vänta en halvtimme innan du kan göra nästa lager!

Diy2Här är det jag använde från Ikea.

 1. Byrån Valje. Den har perfekta mått för en Barbies storlek och längd. Sedan gillade jag att rummen blir olika stora och att den inte är så djup. Om du inte var turen att springa på en begagnad funkar byrån kallax utmärkt!
 2. Dockmöbler. Dessa kostar bara 149 kr per sätt och är väldigt enkla att göra om. Soffans överdrag tog jag av och sprayade sedan soffan grå, det gröna bordet sprayade jag svart och satte på marmorplast över för en lite mer modern look, sängarna och garderoberna sprayade jag vita och hallonröda och de små stolarna gjorde jag till sängbord.
 3. Sedan köpte jag detta set med ledlampor som jag fäste i taket på huset för att få en lite mer mysig känsla. Går du på t.ex. Clas Ohlsson för att leta led-belysning kommer det bli svindyrt. Ledlister eller till och med batteridrivna ledlampor är jättedyrt i jämförelse eftersom du behöver så många. Då baksidan av byrån är i plywood var det enkelt att försiktigt karva små hål för sladdarna med hobbykniven och sedan var det bara att fästa lampan i taket på rätt plats och täcka sladden med listen som medföljer. Det är pillrigt men såå värt det!

 

Diy3Och tillsist  samlade jag på mig möbler från det danska märket Maileg. Jag kunde inte någonstans hitta fina och hållbara köksmöbler till Barbies. De plastiga som faktiskt fanns såldes ofta med ett helt hus. Du kan givetvis bygga egna möbler om du är lagd åt det hållet men för mig räckte det med att hitta dessa bedårande möbler från Maileg som finns att köpa på flera olika svenska hemsidor. De kostar mellan två- tre hundra kronor styck eller per set. Köper du allt på en gång blir det såklart en del, men jag samlade på mig dessa under tre månader och då blev det helt plötsligt inte så farligt.

Att måla om möblerna och sätta in belysning gjorde väldigt mycket för helhetsintrycket och blev nog min favoritförändring. Kolla bara in dessa före och efterbilder:IMG_9021 copyDSCF3608 copyDet är så roligt att ha gett min dotter något som jag gjort själv och som jag vet att hon uppskattar. En annan rolig sak är att hon troligtvis kommer kunna ge detta vidare till sina barn om hon vill då det är i bra kvalité. Det är dessutom enkelt att förändra genom att byta tapeter eller måla om möblerna.

Hurra för hållbar lek!

5 kommentarer

 • Lenan

  2 april, 2016 kl. 22:58

  Hej Stina! Vad superfint dockhuset blev! Om du önskar mer inspiration så rekommenderar jag youtubekanalen My Froggy Stuff. Där kan man lära sig tillverka olika ”dockrum” typ affär, strandhus m.m., möbler, mat och andra accessoarer till dockor.

 • Maria Engström

  25 april, 2016 kl. 13:01

  Jättesnyggt och tack för utförlig beskrivning. Jag undrar om du vet vad pysselmaterialet kostade, alltså om du inte räknar med själva skåpet och möblerna, vad gick det på ungefär?
  Mvh Maria

 • Helena Mossberg

  16 augusti, 2016 kl. 22:51

  Så fint :-) tack för att du delade med dig. Jag har också köpt dessa möbler och ska nu med inspiration härifrån spraya i andra färger. Mvh Helena

  • Stina Hägglund

   18 augusti, 2016 kl. 11:01

   Men vad roligt Helena! Lycka till :)