/ 4 kommentarer

Att tälta som stomiopererad

Inlägget är  i samarbete med Coloplast

Jag är av den fasta övertygelsen att livet inte ska stanna av för att en stomioperation har behövts göras. Jag vägrar att känna mig begränsad och i de stunder där hinder uppstår gör jag mitt yttersta för att vara kreativ så att jag kan leva precis som jag vill. Nu är det äntligen sommar  och många av er håller på att planera in olika typer av resor. I samarbete med Coloplast ska jag under juni månad skriva om de olika hinder som finns när det kommer till att resa som stomiopererad och hur jag gör för att komma över dem.805a50b7-1e70-4812-8b9b-9b0ab19b75a2.jpgIdag handlar det om att tälta ute i naturen. Som stomiopererad är du alltid en gnutta extra sårbar då du är i behov av att ha med dig produkter av olika sorter för att det mest basala med din kropp ska fungera. Det gäller att vara steget före och planera lite extra.Det har hänt många gånger att jag har behövt byta påse ute i naturen. Om du är ute och tältar behöver du inte tänka på så mycket annat än att ha med dig extra vatten som du kan använda för att tvätta rent när du byter påse. Eller så kanske du vet om att du kommer att befinna dig i närheten av en bäck, det fungerar lika bra att använda det vattnet.Jag brukar välja en lugn plats där jag inte behöver känna stress eller oro för att bli störd. I min necessär har jag alltid med mig mina favoritpåsar, kompresser som jag blöter och tvättar rent med, soppåse där jag slänger allt skräp och barriärservetter som är det sista jag stryker på huden runt stomin innan den nya påsen åker på. Servetten lämnar en skyddande film på huden och är även bra på att ta bort klisterrester. Om huden skulle vara lite irriterad efter bytet har jag även med mig en barriärkräm som jag stryker på som lugnar och läker huden.Då det inte finns några papperskorgar ute i naturen för att slänga din använda påse är det bra att tänka på att ta med dig extra många soppåsar så att du kan packa in ditt skräp ordentligt och bära med dig det tills du går förbi en soptunna. Jag brukar köra på hundbajspåsar. De är små, isolerar lukt och är billiga!

När du campar eller tältar i naturen är det helt naturligt att sköta dina behov utomhus. Det gör alla andra som är med dig också. Var inte rädd att våga dig ut och håll huvudet högt. Du fixar det här! <3

Har du några farhågor när det kommer till att tälta och campa som stomioperead? Kommentera gärna så pratar vi om det!

Inlägget är i samarbete med Coloplast

4 kommentarer

 • Vera

  6 juni, 2019 kl. 19:27

  Älskar det här, så bra samarbete!

 • Hasseman:s Blogg

  10 juni, 2019 kl. 18:24

  Vad roligt att hitta ditt inlägg.
  Jag själv har varit mycket aktiv inom modernt specimenmete. Och framför allt efter Karp. Fiskar endast för stor fiskregistreringar och all fisk återutsläpptes.
  Jag har alltid haft min nära barndomskamrat med mig på dessa resor där vi kampar i flera dagar i sträck.
  Jag var redan då Stomiopererad (ileostomi), men det hindrade inte mig. Tyvärr så finns dom flesta bilderna i en mapp med återskapat material. Det är ca 100000 filer att gå igenom och jag har inte hittat bilderna från våra Karpmete dagar.

  • Stina Hägglund

   11 juni, 2019 kl. 12:24

   Så fantastiskt roligt att höra! Det är så inspirerande när andra människor med stomi berättar om att det inte får begränsa deras liv. Tack för att du delade med dig! Jag är övertygad om att det är många som behöver läsa det.