/ 0 kommentarer

Allt jag vet om kost och att ha stomi

Inlägget är i samarbete med Coloplast

Det här med mat som stomiopererad är väldigt individuellt. Vad som går mindre bra att äta beror på en rad olika faktorer som inte alltid är lätt att identifiera. En väsentlig anledning är dock att allas stomier är olika stora vilket gör att svårsmält mat passerar olika lätt beroende på stomins storlek. En annan sak är att våra tarmar är olika känsliga för olika maträtter. Det som är gasbildande för ena stomisten är inte det för den andra.

Det jag vill komma fram till är helt enkelt att det som funkar för mig inte behöver funka för dig, och det som inte alls går för mig kanske går alldeles utmärkt för dig. Men här är saker som jag visserligen äter men är extra försiktig med:

Mat som bildar stopp

Långtrådig mat: Till denna kategorin tillhör bland annat sparris, broccoli, svamp, sockerärtor, kål och ananas. Detta är svårsmält och lämnar kvar tunna trådar som kan nysta ihop sig i magen och bilda ett stopp.

Mat med skal: citrusfrukter, popcorn, majs, gurka, paprika, blåbär och en rad andra grönsaker och frukter. Även om du tuggar så bryter tänderna inte ner skalen i tillräckligt stora bitar och magen klarar inte av att smälta dem. I måttliga mängder går det utmärkt, men många bäckar små…

Svårtuggad mat: nötter, morötter, kokos och torkad frukt. Det är lätt att till exempel äta en näve jordnötter utan att tugga så noga och tillslut har du helt plötligt en näve med stora jordnötsbitar i magen som magen inte kan smälta.

Första året som opererad lades jag in på sjukhuset på grund av stopp två gånger. Ena gången hade jag ätit nötter och andra gången hade jag ätit morötter. Idag går det bra att äta båda men jag är noga när jag tuggar.

Mat som är gasbildande

Kolsyrade drycker, bönor, linser, lök, olika typer av kål, mjölk, grovt bröd, friterad mat och mat med sötningsmedel. Att äta gasbildande mat är inte farligt men det kan vara en bov bakom en svälld och öm mage. Som stomiopererad bildar det dessutom luft i stomipåsen som en del störs av.

Då jag tömmer min påse så pass ofta hinner jag inte störas av luft. Däremot brukar jag undvika att äta gasbildande mat sent på kvällen då jag inte vill avbryta djupsömnen genom att behöva gå på toaletten mitt i natten.

Mat som skapar flöde

Flöde går att jämföras med diarre. Flöden hos en stomiopererad är däremot skadliga på ett annat sätt då de lätt leder till svår uttorkning. Här är det inte bara kosten som kan ställa till det. Flöde kan även skapas när jag dricker för mycket vatten på en och samma gång. Detta på grund av att min tarmväg är mycket kortare och den tarmen som suger upp största mängden vätska är just tjocktarmen som jag inte längre har kvar.

Livsmedel som är bra att undvika ifall du får flöde lätt är: kaffe, socker, alkohol, plommon, kiwi, päron, sötningsmedel och avokado.

De gånger som jag har blivit inlagd på grund av flöde har det dock alltid berott på någon bakterie eller ett virus. Jag kan absolut känna av socker och sötningsmedel, men frukt och grönt i rimliga mängder märker jag aldrig av.

Slutligen: det jag kan säga om kost i förhållande till att ha stomi är att ditt första år som opererad inte visar på hur resten av ditt liv kommer att vara. Allt är mycket känsligare i början och idag kan jag med handen på hjärtat säga att jag äter det mesta även om jag är försiktig med vissa saker. Jag ser inga förbud utan försöker leva mitt liv som jag vill och är då medveten om eventuella konsekvenser.

Glöm inte att du bara är ett klick bort från att helt gratis ladda ner Lilla boken om kost i PDF-format från Coloplasts hemsida. Där finns det ännu mer information och tips. Coloplast har även gjort en kokbok som innehåller en massa goda recept med snäll mat för oss stomister som du också kan ladda ner gratis här!

Inlägget är i samarbete med Coloplast

0 kommentarer