/ 5 kommentarer

Sushi och Silvana Imam

665a9010Igår festade jag till det och gjorde hemmagjord sushi till familjen då min andra sushiälskade vän Elina skulle komma på besök.665a9014Elle älskar sushi och jag är såå glad för det då det är en mysig grej att göra och äta tillsammans. Hon åt upp nästan hela sin tallrik igår och jag var mäkta imponerad! Både jag och Emil har sedan Elle var en bebis uppmuntrat henne att prova massor av olika saker och vi har hållit oss ifrån att säga saker som Jag tror nog inte att du gillar det där eller  Det där är nog för starkt för dig. Det i kombination med att hon tycker att det är spännande att prova ny mat har gjort att hon nästan äter allt vi äter. Vissa barn är helt ointresserade, jag var själv ett sådant barn, men Elle tycker att det är spännande till vår stora glädje.665a9013Att rulla dessa rullar är lättare än vad en kan tro och jag använder mig inte av några andra hjälpmedel än mina händer. Tryck ut sushiris ordentligt över ett helt ark Nori (sjögräs) men lämna två centimeter högst upp. Lägg på dina ingredienser nästan längst ner ovanpå riset, sedan rullar du ihop det nedifrån och upp mot de två centimetrarna som inte har ris och den remsan blöter du och ”låser” ihop rullen med… förstår ni? 665a9021Fina fina Elina. Det går inte att imponera på henne med cred eller berömmelse. När hon bodde i Stockholm jobbade hon ihop med Silvana Imam och ibland ville Silvana visa Elina hennes musik innan hon släppte den. Vet ni vad Elina sa varje gång Silvana ville veta vad hon tyckte? Njaa, inte min stil… Hahahahaha!!! Silvana Imam, som just nu är en av våra starkaste artister och vinner priser vart hon än går. Jag skrattar gott åt det varje gång jag tänker på det. Elina sa idag: Hon visade mig en dag en låt som inte var klar, den hette typ ”din mamma” och jag var inte så imponerad… Jag svär på min mamma som låten egentligen heter är en av Silvanas största hits. Elina skrattar med mig i soffan och säger sedan: Jag blir mer imponerad av människor som viger sina liv åt att hjälpa människor som har det svårt, typ Elise på malmskillnadsgatan… och Tilde de Paula, för hon verkar så himla fin. Hahaha, DU är fin Elina <3665a9027Tillbaka till Sushin :) Jag fick för länge sedan ett jättebra recept på sushiris av min syster och det blir alltid så gott.

 1. Ta 8 dl grötris (mycket billigare än vanligt sushiris och blir minst lika gott) och skölj det helt rent i en sil. Lägg sedan riset i en gryta och tillsätt 8 dl vatten. Låt det dra i vattnet i MINST en timme för att slippa få en hård kärna.
 2. Koka sedan upp riset i samma vatten och dra ner till lägsta värmen. Sätt på ett lock och låt sjuda i 16 minuter. När det är klart låter du riset vila i 10 minuter medan du gör rislagen.
 3. Lös upp 6 msk socker och 2 rågade tsk salt i 6 msk risvinäger i en kastrull.
 4. Tippa över riset i en stor ugnsform, häll över rislagen och rör runt med en trägaffel för att slippa klumpar. Låt det svalna och sedan är det bara att göra sushi.

I sushin kan du ha vad helst du gillar. Själv gillar jag lax, avocado, gurka philadelphiaost och lite wasabi. Någon som skulle våga testa göra egen sushi?

5 kommentarer

 • Sara

  16 september, 2016 kl. 20:37

  Jag har också gjort sushi själv några gånger. Riktigt kul & gott, men tyvärr är jag ensam i familjen om att gilla det & det blir inte att jag gör det till mig själv. Nu ska jag tipsa på en kul variant på sushi! Klä in en limpform med plastfolie. Lägg ett lager (typ 1 cm) sushiris i botten. Pressa ihop det ordentligt. Varva sedan valfria ingredienser med ris, som en tårta. Avsluta med ett lager ris. Ställ ytterligare en limpform ovanpå sista lagret ris & lägg i nåt tungt, så det pressas ihop ordentligt. Låt stå i kylskåpet nån timme & vänd sedan ut ”sushitårtan” ur formen. Sen är det bara att skära skivor & äta. :-)

  • Stina Hägglund

   16 september, 2016 kl. 21:22

   Men ooooh vilket bra tips! Det ska jag garanterat testa. Tack för tipset!

 • Sanna

  16 september, 2016 kl. 22:47

  Åh va gott med egen sushi! Vad använder du för lax? Hur fungerar det, är det bara ta vanlig fryst lax från affären?

  Tack för en bra blogg!
  Kram Sanna

 • monna

  24 september, 2016 kl. 11:14

  Skulle också vilja veta vad för slags lax du använder. Tack för en fin blogg!

  • Stina Hägglund

   24 september, 2016 kl. 18:52

   Hej på er båda! Jag köper helt färsk lax från fiskdisken, då blir det absolut godast. Vanlig fryst lax fungerar också bra men det blir inte lika fina bitar och det smälter inte lika fint i munnen :)