/ 6 kommentarer

Stinas vegetariska lasagne

665A7807Lasagne går alltid hem hos oss. Det är dessutom en väldigt tacksam rätt att bjuda på  när en har gäster som inte är vana vid vegetarisk mat. Lätt att tycka om och mitt recept räcker verkligen till många då den blir hög och mastig.665A7816Jag har provat några olika recept men detta har jag kokat ihop själv och det är denna lasagnen det brukar bli när det väl blir av.

För en stor form (6-8 personer) behöver du:

Lasagneplattor (Jag väljer alltid dessa som är klara på 20 min)

Färsen:

Fem-sex normalstora morötter
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 st förpackningar konserverade linser
2-3 förpackningar krossade tomater
3 msk creme fraiche
1 msk Sambal Oelek
1 msk Tomatpuré
1/2 dl Ketchup
Oregano
Salt och svartpeppar

Ostsåsen:

Sex msk smör
1 dl mjöl
1 liter mjölk
200g riven ost
Salt och svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 220 °C
  2. Skala och finriv morötterna. Jag brukar använda mig av en marberedare för att underlätta proceduren.
  3. Finhacka gullöken och vitlöken och fräs dem i lite smör i en wokpanna eller i ett annat stort kärl. Snabba inte på denna proceduren då löken behöver vara ordentligt mjuk innan du tillsätter de andra ingredienserna. Annars får den en krispig konsistens som inte går att få bort.
  4. Tillsätt därefter de rivna morötterna och resten av ingredienserna/kryddorna till färsen. Smaka av och tillsätt mer av det du saknar. Jag höftar alltid måtten så det jag har angivit i receptet är på ett ungefär. Tänk gärna lite mer salt än du tror då sältan försvinner lätt när färsen blandas med ostsåsen och pastaplattorna. Låt allt puttra på medelvärme medans du gör iordning ostsåsen.
  5. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och tillsätt därefter mjölet. Rör om så att det blandar sig ordentligt och tillsätt sedan mjölken. Rör om hela tiden så inte mjölken bränns vid.
  6. Låt koka upp och tillsätt därefter osten som ska smälta ihop med mjölken. Smaka av med salt och svartpeppar
  7. Sedan är det dags att varva ingredienserna i en stor form. Jag börjar alltid med lite ostsås i botten sedan plattor, ostsås, färs, plattor ostsås, färs… ni förstår grejen. När jag nästan nått toppen av formen avslutar jag med  plattor och sedan häller jag över resterande ostsås och toppar med lite extra riven ost.
  8. Skjuts in i ugnen i 2o minuter. Låt den sedan svalna och sätta sig i 10 minuter innan servering!

Jag lovar att det blir riktigt gott :)

6 kommentarer

  • Frida

    23 augusti, 2016 kl. 21:46

    Tack för receptet – ska testas!
    Ett annat är:

    Sås:
    2 purjolökar
    2 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    2,5 dl matlagningsgrädde
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 msk basilika (torkad från kryddburk)
    Salt
    Svartpeppar
    (ev. Strimlade Soltorkade tomater, valfri mängd)
    (ev. ca 200 g färska champinjoner i bitar)
    (Ev. Strimlad paprika)

    9 lasagneplattor
    En stor burk keso
    2 dl riven ost

    Strimla purjo, hacka vitlök – fräs i smör. Häll över krossade tomater, matl.grädde, buljongtärning, ev soltorkad tomat, champinjoner och paprika, kryddor. Låt puttra i 10 min.

    Varva sås, lasagneplattor och keso i ca tre lager i en smord form, avsluta med sås. Strö över ost. Laga i 225 grader ca 35 min. Smaklig spis, Stina:)!

  • Jenny

    24 augusti, 2016 kl. 20:12

    Jättegod! Gjorde den idag. Succe bland oss tre vuxna. Barnen petade dock lite…

    • Stina Hägglund

      24 augusti, 2016 kl. 20:49

      Men åh vad kul att höra!! En del barn är ju lite kinkiga med linser. Elle har dock ätit det sedan hon var bebis så hon är van. En kan ju byta ut linserna eller skippa dem helt och ha bönor i salladen brevid istället för lite protein :) Vad kul att du testade receptet och gillade det! Kram <3

  • malin

    25 augusti, 2016 kl. 09:08

    alltså vad gott det låter! är dålig på vegetarisk mat. brukar bli sallad eller halloumi då bara :-) detta ska vi verkligen prova!

  • Amanda Felicia

    25 augusti, 2016 kl. 09:12

    Åh, den verkar supergod verkligen! Måste testa :)

  • ellenlundis

    26 augusti, 2016 kl. 20:07

    Åhh! Jag älskar lasagne! :D