/ 23 kommentarer

Saker som får mig att ryyysa

665A0651-21. Servetter. Jag har tyckt att konsistensen och ljudet när en prasslar med dem varit obehagligt sedan jag var liten. Jag kan framkalla en rysning bara jag tänker på det. Det absolut värsta är tanken på att någon biter på en servett. Då jag aldrig mött någon med samma fobi antar jag att den är rätt ovanlig och folk tycker därför att det är oerhört roligt att retas och trycka upp servetter i mitt ansikte. Elle är värst på den fronten, hon berättar dessutom för alla om min fobi: ”Veeet du?? Min mamma är rädd för servetter, hahahaha!”. Skitunge ;)

2. Billack. Ni vet när en ska öppna bildörren och råkar repa nageln mot lacken… aaaaaah.

3. Älgar. Jag har en sådan vansinnig respekt för vilda djur. När jag var liten åkte en bekant till familjen skidor i skogen och råkade komma mellan en älgko och hennes kalv. Han blev nerstampad av älgmorsan så pass att han bröt alla revben… Där jag bor på Västerbottens landsbygd kryllar det av älgar och när jag är ute och kör själv och en älg springer över vägen så att ögonen lyser som reflexer… UUUUUUH vad jag ryser. Så vansinnigt obehagligt. Det är bara lite bilplåt mellan mig och detta GIGANTISKA djur.

4. Torra händer. Jag avskyr torra händer. Inte som i torra och fnasiga vinterhänder, utan känslan av att nyss ha tvättat händerna med tvål och sedan inte smörja in dem med handkräm. Jag tycker det känns på samma sätt som när en har badat på badhuset och inte smörjt in ansiktet efteråt. Stramt och obehagligt. Ryser av bara tanken.

5. Nydiskade glas som gnider sig mot varandra… ni vet när de är sådär torra och matta.

6. När en har lite torra fötter och lakanet har glidit upp för madrassen så foten gnids direkt mot bäddmadrassen… skraaaaaaap. Fyyyy!!

7. Det finns en viss typ av fleece som jag inte kan ta i utan att rysa. Det är inte vanlig fleece utan en viss typ av plastig ”teddy-fleece” som inte känns mjuk utan snarare är av sträv kvalité. Många billigare teddy-jackor i affärerna just nu är av det materialet. Jag förstår inte hur en kan ha på sig det materialet dagarna i ända.

8. Tanken på salt dryck. Det låter kanske konstigt men det förekommer faktiskt. Vätskeersättning till exempel eller en margarita. FY VALE!!!! Salt + dryck = fruktansvärt! När jag var liten skulle jag dricka flera liter laxabon som är en salt laxerande vätska som ska rensa tarmarna rejält inför stora undersökningar. Jag tyckte att det var så fruktansvärt att jag tillslut fick sätta sond och få det genom en slang i näsan. Fun Light kan jag inte heller dricka någonsin mer då det var det jag drack mellan laxabonet för att få bort den äckliga smaken. Rysfaktorn är total!

9. Bara tanken på att täcket ligger korvat i påslakanet och en bara drar på sig täcket ändå utan att fixa det först. Typiskt Emil. Själv skulle jag inte kunna sova en sekund.

10. Frigolit. Do I really need to explain myself? Det ljudet, huvva!

 

Berätta gärna vad ni ryser av! Det skulle vara kul att läsa då alla är så olika.

23 kommentarer

 • sagobakning

  12 januari, 2018 kl. 15:42

  Skrapet av bestick mot porslin. Inte så som det klirrar när man äter utan om någon råkar dra med ett bestick mot tallriken. Huuu.

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:09

   Jaa fyyyy, jag med! En riklig klassiker!

 • Paulina

  12 januari, 2018 kl. 16:13

  Js frigolit usch så jobbigt ljud. :(
  Min man ryser när han biter på en glasspinne han tycker de är obehagligt. Ännu en andledning till att han inte vill glassen tar slut.
  Själv ogillar jag när folk med flit knäcker sina knogar, då knakar de så där obehagligt.

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:09

   Alltså dessa glasspinnar! Jag känner på riktigt SÅ många som tycker att det är obehagligt. kanske du till och med får sista biten på glassen? Fubbo ;)

 • Ida

  12 januari, 2018 kl. 17:18

  När folk knäcker diverse kroppsdelar eller skrapet från frigolit, det är rysningsframkallande

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:08

   Ja det har jag hört många som tycker är obehagligt. Det känns på något sätt rätt logiskt att tycka att ben som knäcker är ett obehagligt ljud!

 • Malin

  12 januari, 2018 kl. 20:57

  Tvestjärtar! Det enda djuret jag är rädd för. Så satans obehagliga små jävlar!

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:07

   Hahaha! På ön där min sommarstuga ligger KRYLLAR det av tvestjärtar… du kanske inte ska komma och hälsa på ;)

 • mirre

  12 januari, 2018 kl. 22:50

  Ljud av tandborstning. Gaah…kan inte med när andra borstar tänderna. Värst är det om det plötsligt kommer en ”tandborstarscen” på film/tv som en inte rikt är beredd på. Nae sorry jag måste hoppa upp från soffan och fly bort från ljudet. Det är inga konstigheter så länge det är jag själv som borstar mina egna tänder.

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:06

   Hahaha, jag kan verkligen se det framför mig hur du hoppar upp ur soffan. Jag har inte fobi för det ljudet men det ljudet får mig alltid att spänna munnen precis som om jag hade en osynlig tandborste där inne. Skönt att du kan borsta dina egna tänder utan obehag i alla fall ;)

 • Johanna

  12 januari, 2018 kl. 22:56

  När folk gör ”pruttljud” med munnen, VÄRSTA jag vet! Samt vissa sträva grova tyger, typ axelband till träningsväskor…mardröm att dra fingret över ett sånt.

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:05

   Hahaha pruttljud med munnen, det tar priset som den bästa! Du hade också några unika fobier, kul att jag inte är ensam ;)

 • Anna

  12 januari, 2018 kl. 23:45

  Håller med om salta drycker! Jag fick dricka ett laxermedel som heter Phosphoral när jag skulle göra koloskopier under tonåren. Gick ju knappt att svälja för att det var så salt, och ibland spydde jag upp allt igen… Fy tusan så vidrigt. Har fortfarande svårt att äta för salt mat. Dessutom utlöste phosphoral alltid skov hos mig! Snacka om kontraproduktivt. I vuxen ålder har jag vågat vägra Phosphoral och fått Citrafleet istället. Helt okej faktiskt, smakar citron!

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:04

   Ja fy vale för salta drycker! Finns inget vidrigare! Skönt att det gick att hitta ett bättre alternativ för dig <3

 • Linnea

  13 januari, 2018 kl. 11:49

  När det ritas med tusch mot papper. Värst är när pennan är lite torkad. Eller när ens lärare skrev med såna där tavelpennor på ett stort block framme i klassrummet. Höll för öronen..

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:04

   Haha, vilken jobbig fobi då du måste råka ut för det relativt ofta. Jag förstår verkligen vilket ljud du menar!

 • Hanna

  13 januari, 2018 kl. 12:39

  Johan är prick likadan!! Han bryr sig föga om täcket åkt ur läge i påslakanet. Själv kan jag icket sova om det inte ligger på plats…?

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 16:03

   Haha, dessa gulliga bröder alltså! <3

 • Ellen Lindberg

  13 januari, 2018 kl. 19:15

  hahhaa, började rysa bara av att läsa rubriken!! mitt absolut värsta är mjöl. får paniiiik bara av tanken på mjöl. konsistensen är det vidrigaste jag vet, och jag haaaatar när en köper bröd etc som är helt möjliga.

  • Stina Hägglund

   13 januari, 2018 kl. 19:17

   Haha! Det var första gången jag hört talas om det, men trots att jag inte känner obehaget själv så kan kan jag verkligen förstå det!

 • ellenlundis

  13 januari, 2018 kl. 20:05

  1.Torkade tuschpennor..*ryser*
  2.Gamla o gula bäddmadrasser.. om man är barfota. ?
  3.Gnisslade bestick,.när man skär maten mot tallriken..
  4. Ljudet från getingar ? Hatar dom!!
  5. Svarta tavlan o kritor ?

 • Frida L

  13 januari, 2018 kl. 22:22

  Isglass..fruktansvärt. får rysningar bara jag tänker på att nån kanske äter en just nu. Tanken på att nån kanske biter i en isglass får tårna att dra ihop sig ?

 • Josefin

  14 januari, 2018 kl. 13:49

  Usch vet vad du menar med det där salta laxermedlet? jag fick alltid mitt blandat med äpplejuice när jag var liten så kunde inte dricka äpplejuice på måååånga år o dricker det knappt idag heller (över 20 år senare).

  Annars avskyr jag känslan av keramik…särskilt när det är oglaserat o strävt…tanken på att dricka ur det o att tänderna nuddar får mig att rysa ner i tårna.? vackert att titta på däremot om jag slipper ta i det ?

  Jag har inte problem om mina händer är lite torra däremot när de är nariga o fastnar i tyger od…äckligt. ? du kommer få ha en hudkräm i fickan när du blir sjuksköterska för man tvättar o spritar hela tiden. ?