/ 6 kommentarer

Matlagstisdag

Igår var det äntligen dags för matlag igen och denna tisdagen var det hemma hos oss. Jag gjorde min goda rotsakssoppa med morötter, kålrot, potatis och palsternacka. Först steker jag rotsakerna tillsammans med gullök tills de börjar svettas lite. Då tillsätter jag vatten och grönsaksbuljongtärningar och låter allt koka i tills det blir mjukt nog att mixa. Sedan smakar jag av med grädde, salt och cayennepeppar. Jag toppar gärna min soppa med något knaprigt och igår blev det rostade solroskärnor och slutligen lite chèvre att smula ner som grädden på moset. Mums!Till soppan serverade jag varma mackor med svampstuvning. Jag steker champinjoner länge i smör tillsammans med smör, lök och vitlök. Jag saltar lite och låter vattnet stekas ur dem. Sedan pudrar jag lite mjöl över innan jag tillsätter matlagningsgrädde, soja (mushroom) och chiliflakes. Smakar av med salt och sedan är stuvningen klar! Jag klickar ut den på surdegstoast och skivar paprika över för lite sötma och slutligen en god smakrik ost. Skjuts in i mitten av ugnen på tvåhundra grader tills de fått färg. Supergott!Emil och resten av gänget uppskattade verkligen maten vilket gör det extra roligt. Jag gillar verkligen att laga mat!Ylva-Karin är så ljuvlig att vi alla smäller av. Hon har ALLTID ett leende på lager som gör vem som helst knäsvag!Det blev en lite annorlunda efterrätt igår. Den är precis som all annan mat jag serverade igår något jag kommit på själv. Fast just detta receptet grundar sig på en misslyckad ugnspannkaka jag gjorde för några månader sedan. Detta misstaget blev Bertils absoluta favoriträtt och därför bjuder jag barnen på det då och då. Jag kallar det för pannkakspudding. Jag gjorde helt enkelt en pannkakssmet med många ägg och hällde smeten i en för liten form. Konsistensen blir som en pudding och den smakar inte helt olikt ostkaka. Perfekt som efterrätt med andra ord. Min pannkakssmet som jag använder består av 8 dl mjölk, fyra dl mjöl, 6 st ägg, salt och en generös klick med smält smör i botten på formen innan jag häller i smeten. Sedan in i mitten av ugnen på tvåhundra grader i ca 30 minuter (stick ner en gaffel för att kontrollera att den inte är smetig).Ulf och Ylva-Karin får mer och mer glädje av varandra när de kryper omkring på golvet. De ligger så enormt nära mitt hjärta båda två att det är svårt att hålla mina pussar i styr.Svante har börjat lugna sig med sina veckolånga sommaräventyr och var dagen till ära närvarande vid matlaget. Sovandes förvisso. Älskade kattskrälle!Någon annan som hittades sovande när kvällen la sig var Ulf.Vi körde upp de större barnen till filmvisning på vår vindsbio så att vi vuxna kunde flytta oss från köket till vardagsrummet för lite mer bekvämlighet. Här satt vi och pratade tills alldeles för sent i vanlig ordning. En och en annan turkisk peppar slank in varvat med parmesanchips under kvällen, men det känns som rent folkvett på en tisdag!

6 kommentarer

  • Ellen

    4 september, 2019 kl. 11:27

    Skulle Gärna få någorlunda exakt mäng på din goda soppa, är en katastrof i köket så behöver lite ramar 🙈😂

  • Annika

    4 september, 2019 kl. 12:43

    Så god maten ser ut och vilka otroligt härliga små barn… Lyckad kväll förstår jag :).

  • sofiastoor

    4 september, 2019 kl. 19:44

    Blev tvungen att slänga ihop den där pannkaksanrättningen med en gång. Tog precis ut den ur ugnen och och den ser fantastisk ut. Snart hugger jag in!

  • Emelie

    4 september, 2019 kl. 20:36

    Så fint och mysigt, blir verkligen avvis på ert fina och avslappnade umgänge. Maten ser supergod ut. Gjorde själv din monsterpasta till middag idag, väldigt god!

  • ellenlundis

    8 september, 2019 kl. 14:36

    Kocken Stina 👩‍🍳

  • MariaKCruz

    13 september, 2019 kl. 16:31

    Hm… din misslyckade ugnspannkaka låter lite som äggakaka =). En skånsk delikatess som vi här hemma gillar mer än ugnspannkaka. Supergod med lingonsylt och knaperstekt bacon. Kanske nåt att pröva!