/ 6 kommentarer

Går det att resa trots stomi?

Inlägget är i samarbete med ColoplastJag älskar att resa och jag får ofta frågor som berör just det. Går det verkligen att resa överallt som stomiopererad eller är det för krångligt? Självklart går det! Nyckeln ligger i planering. I samarbete med Coloplast ska jag dela med mig av mina erfarenheter när det kommer till att resa som stomiopererad och jag kommer även att dela med mig av mina bästa tips inför resan.Jag har tre huvudsakliga tips inför din resa som stomiopererad.

1. Packa alla dina stomiprodukter i handbagaget. Det går aldrig att vara helt säker på att ens incheckade bagage kommer fram rätt. Viktigt att tänka på här är att du inte får ha med dig en sax på planet och om du därför inte har en fast storlek på dina påsar rekomenderar jag att du förklipper dem innan du packar ner dem.

2. Ta med dig överdrivet mycket resorb. Jag brukar dricka minst två glas resorb om dagen i förebyggande syfte. Då jag inte har någon tjocktarm, som tar upp största mängden vätska i kroppen, blir jag snabbt uttorkad av att ligga i solen och svettas. Om du ska på solsemester: överdriv konsumtionen av resorb.3. Om du är i ett skov i din sjukdom och ska sitta på ett plan i många timmar är risken stor att du behöver gå på toaletten. Här rekommenderar jag att planera dina toalettbesök. Folk tenderar nämligen att gå på toaletten ungefär samtidigt då de flesta gjorde det precis innan de gick ombord. Därför är det som minst folk som går på toaletten de första två timmarna. Passa på att gå då i förebyggande syfte. Efter ytterligare några timmar kommer alla att vilja gå på toaletten samtidigt. Då kan du bara vänta ut de köerna och sedan gå igen när det har lugnat ner sig. På så sätt slipper du stressen och kan i lugn och ro sköta ditt utan att femton personer står otåligt utanför och väntar.Om du vill ha ännu fler tips inför din resa kan du gå in på Coloplasts hemsida och helt gratis beställa hem ”Mitt Resepaket”. Det är ett resekit som innehåller en massa tips och råd när det kommer till att resa för dig som är opererad på grund av tarm- eller urinblåseproblem. Det enda som krävs för att kunna beställa hem resepaketet är att bli medlem, men det är också helt kostnadsfritt.Resepaketet innehåller tre viktiga häften.

Min reseguide. Här hittar du många olika tips inför din resa. Till exempel en checklista vid packning för att minimera risken att du glömmer viktiga produkter, men det finns också praktiska råd som du kan följa när det till exempel kommer till sol och bad.

Mitt hjälpmedelspass kan underlätta vid incheckning då det innehåller information på 14 olika språk som du kan visa upp om de olika hjälpmedel som du behöver ha med dig ifall att det skulle bli frågor om det. Otroligt bra att ha för dig som är lite osäker kring säkerhetskontrollerna!

Min trygghetsguide innehåller kontaktuppgifter till Coloplasts alla olika kontor världen över. Detta är väldigt bra att ha om det till exempel krisar med antalet medhavda påsar vid oväntat förlängda resemål.

Här kan du klicka och beställa hem ditt resepaket alldeles gratis redan idag. Jag rekommenderar det varmt!

Kommentera gärna och skriv om era farhågor när det kommer till att resa. Här inne finns det bara stöd att få <3

Inlägget är i samarbete med Coloplast

6 kommentarer

 • Jonas

  10 juni, 2019 kl. 12:44

  Tack för allt du skriver Stina! Efter ett otal tjänsteresor till Kina så skulle vilja utöka punkt 1 med lite extra säkerhetsmarginal. :) Packa stomiartiklar i BÅDE handbagage och incheckat bagage (dubbel mängd alltså). Handbagage kan också försvinna eller bli stulet. Packa dessutom extra mängd i händelse av inställda flyg på vägen hem…
  Sax är helt okay att ha med i handbagage om den har en rundad spets och är en kort modell. Stomisköterskor borde kunna ta fram en lämplig modell. Det gäller bara att plocka fram den ur handbagaget och lägga den synlig med dator, mobil och annat man ändå plockar fram i säkerhetskontrollen.

  • Stina Hägglund

   10 juni, 2019 kl. 13:13

   Så bra att du kommenterar Jonas och jättebra tips! Kommentarsfältet är till för att fylla på med ännu mera tips och kunskap. Önskar dig allt gott!

 • Agnetha

  11 juni, 2019 kl. 18:22

  Tack för den bild du ger av att leva med stomi! Själv väntar jag just på besked gällande ev cancer i urinblåsan/urinvägarna…om det visar sig vara så får jag ställa in mig på ett liv med stomi, känns inte lika skrämmande när jag får ta del av dina tankar om än det naturligtvis är läskigt ändå…

  • Stina Hägglund

   14 juni, 2019 kl. 13:03

   Tack Agnetha för din kommentar! Det värmer verkligen att höra att min blogg får vara ett stöd i en för dig jobbig tid. Jag önskar innerligt att du får vara frisk, och skulle framtiden innebära en stomi så vill jag bara uppmuntra dig att du kan fortsätta leva ett fantastiskt liv där den inte behöver vara ett hinder. Jag hejar på dig ♥️

 • ellenlundis

  14 juni, 2019 kl. 08:11

  Vilket bra inlägg! Vilka bra svar du gav också ❤️