/ 5 kommentarer

Frågor om min stomi!

För ganska länge sedan bad jag er ställa frågor till mig på Instagram rörande min stomi som jag skulle svara på i ett blogginlägg och nu är det dags för mig att svara på några av dem :)665A08401. Gör det ont eller är det obehagligt att sköta stomin?

Svar: Så länge som stomin mår bra och kroppen fungerar som den ska gör det inte ont alls. Tarmen är väldigt lättblödande men den har inte förmågan att känna den typen av smärta, utan den är bara känslig för tryck. Därför kan det göra ont i stomin om det blir stopp eller om något fastnar, men det skulle ju även göra ont på en vanlig person. Jag upplever att mina magsmärtor överlag har sjunkit till en nivå som jag inte trodde var möjligt sedan jag fick min stomi.

Det är inte det minsta obehagligt att sköta den. Det är klart att det finns roligare saker att göra, men det tror jag att ni också tycker när det kommer till att torka sig i arslet efter att en har bajsat… ;) När jag var nyopererad var jag dock väldigt ovan och det kändes läskigt, men det gick över väldigt snabbt.

2. Får du problem med irriterad hud kring stomin där du fäster påse?

Svar: Jag har inga problem med det. Ibland kan huden bli lite irriterad av klisterplattan som sätts på och rivs av vid byte varje dag, men det finns bra krämer som löser det problemet snabbt. Här är det förstås väldigt olika eftersom att vi alla har olika känslig hud. Min hud är dock inget problem när jag sköter den med bra produkter. Mitt favoritmärke alla kategorier när det kommer till stomiprodukter är Coloplast. Det är förstås också oerhört individuellt och smaken är som baken, men de får min röst alla dagar i veckan!

3. Hur kände du över stomin i början? Och har det alltid funkat bra med den? Inga problem?

Svar: Precis när jag fick reda på att jag skulle få den blev jag jätteledsen. Det var i princip bara av ytliga anledningar så som att jag trodde att jag inte skulle kunna ha de kläder jag ville eller att jag inte skulle smälta in längre utan ständigt dra blickar till mig på ett sätt som jag inte var van vid. Men det fanns också en stark rädsla för att andra skulle tycka att jag var ofräsch eller äcklig. Mitt fall var dock så pass akut att det inte fanns så mycket att fundera på. När jag därför förstod att det antingen var stomi eller graven för min del vändes alla dessa känslor snabbt till tacksamhet. Jag sket i att jag för resten av mitt liv skulle sticka ut när jag ställde det i proportion till att jag skulle få fortsätta mitt liv.

Min stomi fungerar jättebra och den är väldigt okomplicerad vilket jag är otroligt glad för. Det första året var dock kämpigt då det tog ett tag innan tarmarna la sig till rätta. Det blev många turer till sjukhuset för olika bakslag. Men efter ett år ungefär stabiliserade det sig och nu är det sällan problem. Det värsta är väl att jag är så vansinnigt sårbar och känslig när det kommer till magsjuka och måste läggas in och droppbehandlas. Ingen dröm för en småbarnsmamma direkt…

4. Hur ofta behöver man byta påse? Har det hänt att den går sönder eller börjar läcka och hur gör man då?

Svar: Den allmänna rekommendationen för endelspåsar är att den ska bytas en gång per dag. Här vet jag dock att det är väldigt olika. En del vill byta flera gånger per dag medans andra kan byta var tredje dag. Jag föredrar att byta en gång per dag.

Det har aldrig hänt att påsen går sönder, däremot om en varit för snabb med att sätta på påsen har det hänt att det börjat läcka. Här lärde jag mig mina olika läxor under det första året så nu händer det aldrig. När det väl händer är det bra att vara förberedd. Jag har ett ”stomi-kit” hemma hos mina närmsta, ett i bilen och ett i alla mina väskor. När jag reser har jag alltid mina stomigrejer i handbagaget ifall att mitt incheckade bagage skulle komma bort.

Om du som läser detta har problem med läckage kan det bero på din påsmodell eller att du inte fått tillräckligt med bra information om hur du ska byta påse på bästa sätt. Ring din stomisköterska! De är till för sådana typer av problem och funderingar!

5. Vilka är de mest negativa fördomarna du stött på?

Svar: Den vanligaste och jobbigaste är att det skulle lukta illa om mig för att jag har stomi vilket ABSOLUT INTE stämmer. Jag kan säga såhär att jag nog luktar godare än de flesta då jag är oförmögen att fisa. Allt hamnar i en påse som jag själv väljer när jag ska tömma. Eftersom att utvecklingen på stomipåsar kommit så pass långt läcker det ingen dålig lukt över huvudtaget nu för tiden. Påsen jag använder har dessutom dubbla kolfilter… tänk om alla ni med rövhål hade det. Den nedre regionen är dessutom alltid väldigt ren då det inte är någon bajsaction där nere. DET kallar jag fräscht ;)

5 kommentarer

Kommentera

 • Kicki

  5 januari, 2018 kl. 15:29

  Tack för att du svarat så utförligt på frågorna. Hälsningar från en som också har stomi men är fortsatt nyfiken på att läsa och lära mig mer. Har haft den i 1,5 år. Kram till dig ❤

 • Sofia Berg

  5 januari, 2018 kl. 16:29

  Tack för att du är så öppen ❤
  Alltid bra med tips!
  Kram en stomibärare 😍

 • Åsa

  5 januari, 2018 kl. 19:44

  Så kul att du är tillbaka på bloggen! Hejja dig! 💖

 • Jenny

  6 januari, 2018 kl. 00:02

  Helt underbart inlägg, tack för din kloka upplysning och humor!

 • Hanna

  13 januari, 2018 kl. 18:18

  Du är bara för skön. Så jordnära och okomplicerad. ❤️
  Tänk vad många, med eller utan stomi, som får svar på sina frågor om hur det är att ha stomi.
  Kram