/ 15 kommentarer

Fönsterbräder

kopåOm det är något jag tycker är klurigt när det gäller inredning så är det fönsterbrädor. Jag vill inte ha det för avskalat och stelt, men inte heller för rörigt och plåttrigt. Jag tror att det krångligaste är att jag inte vet hur jag vill ha det förens jag provat mig fram och känner mig nöjd. Alla fönsterbräder ska se olika ut och jag vill att det ska vara minst en ljuskälla och blomma på varje. Ni märker ju vilka krav jag har… Det var nog krångligt när vi bodde i lägenhet och ni bor vi i ett hus på 180 kvm med hela FJORTON fönsterbrädor… Blir alldeles matt. Jag har hittills satsat på de tre fönster vi har i vardagsrummet eftersom att det är där vi är mest. Här ser ni ett av dem.
jkDenna lampan från Lagerhaus har jag velat ha länge och nu när vi fick skitbeskedet från min läkare så unnade jag mig den. En liten tröstpresent till mig själv skulle man kunna säga. Jag ska bara byta ut ljuskällan mot en med synliga glödtrådar så kommer det bli perfekt.

När vi ändå är inne på temat skulle jag vilja ha er hjälp. Det är nämligen så att jag är väldigt dålig på blommor.  Eller dålig och dålig, blom-lat är väl det rätta ordet. Hemma hos oss finns det bara fula garderobsblommor för det är de enda som jag och min man lyckas hålla vid liv. Hade jag haft intresset (som jag önskar bara kunde falla ner i mitt knä) så hade jag ju såklart klarat av det, men det infinner sig inte av naturen. Därför undrar jag om ni kan tipsa mig om några lättskötta snygga blommor? Hit me, jag har ju trots allt elva fönster till att inreda ;)

15 kommentarer

 • Magda

  17 januari, 2015 kl. 09:38

  Tror minsann ni ska få en vattenfallsorkidée ”bara för att.”
  Håll den under vattenkranen varannan vecka (eller som i mitt fall, någon gång i månaden) så bör den kunna överleva ;) Vi ses!

 • Carin

  17 januari, 2015 kl. 09:50

  Orkidéer skulle jag satsa på. Olika varianter som blommar vid olika tillfällen.
  Strunta i alla konstiga tips om skötsel – funkar hur bra som helst att ge dem en skätt vatten en gång i veckan. Har inte planterat om mina – nånsin – och de blommar varje år i månader. När de inte blommar kan man peta ner kvistar med låtsasorkidéer i krukan så ser det ut som om det blommar jämt

 • Jonna

  17 januari, 2015 kl. 10:17

  Jag är precis likadan när det kommer till blommor. Vet inte om du redan har såna, och den faller in i gruppen ”tråkiga garderobsblommor” men annars kan jag rekommendera elefantöra. Jag har lyckats hålla liv i min i ett halvår nu och det är rekord i mitt liv ;) fin är den också tycker jag.

  Precis såna där ljusstakar är jag på jakt efter. Letar överallt.. Varifrån är de? Så himla snygga!

 • Helen

  17 januari, 2015 kl. 10:33

  Fredskalla! De är rejäla och buskiga, och de säger ifrån jättetydligt när det är dags att vattna – bladen slokar som ledsna hundöron och de ser döende ut, men efter en skvätt vatten är de lika fina igen! Sjukt praktiskt, för när kallorna säger att det är dags att vattna så ger man de andra en skvätt också!

 • Therese

  17 januari, 2015 kl. 14:15

  Triangeloxalis! Det är en växt som inte ska vattnas för ofta (gärna bli torr mellanåt). Det är en väldigt söt växt, med små söta blommor på sommarhalvåret. Här finns en länk till en blogg där hon tipsar om den. ( http://blog.leila.se/victoriaskoglund/2013/08/22/triangeloxalis/ )
  Till skillnad från alla ”garderobsblommor” är denna väldigt söt, och ser liksom nätt ut, vilket jag gillar skarpt.
  Jag köpte den i början av hösten, enbart för att den var så söt. Jag trodde att den skulle dö efter en vecka, men ack så fel jag hade. Den lever och frodas som ingen av mina andra växter!

 • Ann

  17 januari, 2015 kl. 14:26

  Triangeloxalis! En väldigt söt växt, som tål att torkas ut. Ska stå i solljus. Får jättesöta blommor på sommarhalvåret. Här kan du läsa om någon annan som också tipsar om den. http://blog.leila.se/victoriaskoglund/2013/08/22/triangeloxalis/
  I mina fönster trivs den över förväntan bra :)

 • A

  17 januari, 2015 kl. 19:53

  Corokia tycker jag är snygg och lättskött…

 • Stina

  17 januari, 2015 kl. 20:55

  Hmm, med tanke på hur våra orkideer såg ut efter nz kanske du ska vänta med dem…;-) fin tröstlampa! Kram

  • Stina Hägglund

   17 januari, 2015 kl. 21:11

   HAHAHAHA detta är så roligt att jag skrattar rakt ut!!! Kanske får lugna mig lite med orkidéer då ;)

 • Sara

  18 januari, 2015 kl. 00:03

  Jag vet att denna faller inom gruppen ”tråkig garderobsblomma” men jag tycker att svärmorstunga är så SJUKT snygga också, och ännu mer lättskötta än garderobsblommor. Passar framförallt retrostil och 40-talsfunkis! Men det kan ju va såna ni redan har ;)
  Även fredskalla som nån annan också skrivit om, fin ”90-talsväxt” som börjar bli inne igen.
  Paradisträd är tålig men bör stå i sol, vår har blivit ledsen av att stå i ett norr-fönster.

 • Malin

  19 januari, 2015 kl. 14:48

  Jag älskar mina ampelliljor. De är kanske tråkiga garderobsblommor (aldrig förstått vad som ingår i den gruppen) men de är odödliga! Jag har med både raka och lite krusiga blad, gröna och fina och funkar i både kruka och som ampel. Ibland blommar dem med pyttesmå vita blommor, och titt som tätt skickar dem ut revor med nya små plantor som man kan antingen klippa bort eller plantera för att få fler/ge bort.

 • Matilda

  19 januari, 2015 kl. 15:56

  Jag kan tycka att kalateor eller liknande är ganska fina- relativt lätta och många olika mönster på bladen! Om man har fönster med mycket ljus så är pelargoner väldigt bra!

 • Linn

  25 januari, 2015 kl. 20:24

  Paraplyaralia har vi haft hemma i flera år nu och dom är väldans lättskötta! Har haft dom i både väst och öst-fönster och de har klarat det galant med vattning 2-3 gånger/månad. Söta blad och man kan ha dom buskiga eller lite mer ”tämjda”. Kan bli riktigt höga och fina om man vill :)

 • jessica

  6 februari, 2015 kl. 12:40

  Gröna växter verkar vara helt schukt inne nu, så det finns mycket inspiration att hämta i valfritt inredningsmagasin eller på pinterest! Själv har jag fastnat för murgrönor (jättefint bredvid speglar…) monsteran (fint att bryta av enskilda stjälkar och ställa i vaser också!) och gamla retroväxten elefantöra! En gammal favorit är gullrankan, som är fint att ha växande runt fönster eller ba lite schlappt hängande. Bonus att den är så tålig… Ormbunken är lite skörare, vilket får mig att älska den lite extra. Särkilt när jag tänker på hur duktig den är på att rena luften i vårt sovrum. Ja så kan det faktiskt bli, att man älskar alla sina växter som små bebisar. Tills de dör och så får man en kris och måste äta massa kanelbullar. Men det tar vi då.

  • Stina Hägglund

   13 februari, 2015 kl. 21:42

   Tack för alla bra blomtips! Då har jag lite mer alternativ när jag ska handla nya blommor :)