/ 9 kommentarer

En stilla (och desperat) vädjan!

665A1508-2Här ser ni en fullt frisk unge som ändå måste hålla sig hemma och två föräldrar som sliter sitt hår för att få vardagen med jobb att gå ihop. Allt för att kunskapen kring magsjuka är under all kritik runt om i Sverige.

Vabuari fruktar alla småbarnsfamiljer, men för våran familj blir det extra jobbigt. Ni som följt mig länge vet ju att förutom att jag tar sprutor varje vecka som drar ner mitt immunförsvar är jag även otroligt känslig för magsjuka. Detta beror på att det är tjocktarmen som tar upp största mängden vätska och salter i kroppen och som bekant har jag ingen tjocktarm. När jag blir magsjuk blir min kropp tömd på vätska i rekordfart. Ögonen sjunker in på bara några timmar och jag börjar se suddigt och tappar balansen. Ibland blir det så pass illa att jag får kramp och måste ringa efter ambulans. Jag klarar mig inte utan sjukhus när jag blir smittad. Jag måste läggas in och få dropp för att lyckas återhämta mig. Med andra ord gör vi allt vi kan för att undvika magsjukan. Detta innebär att medans alla andra vabar i februari för att deras barn är sjuka får vi hålla Elle hemma från förskolan i förebyggande syfte när magsjukan härjar.

Nu har vi hamnat i en sådan period då precis alla har magsjuka där vi bor. Det går bara runt runt och vi har nu fått ha Elle hemma från förskolan i två veckors tid. Det är oerhört frustrerande både för oss men även för alla inblandade så klart. Särskilt när jag vet att enda anledningen till att det blir så här är för att föräldrar slarvar eller inte har tillräcklig kunskap om hur det fungerar. Många skickar friska syskon till förskolan som är fulla av bakterier på kläder och händer och de stannar inte hemma med barnen nog länge för de har inte kunskap om hur det funkar med 48-timmarsregeln. Barnet ska vara hemma i MINST 48 timmar efter sista symptomet. Men det folk inte förstår är att ett symptom kan vara magont, trötthet eller brist på aptit. Många kör på 48 timmar efter sista kräkningen men det är bullshit. Det är aldrig det sista symptomet! Ni som haft magsjuka vet att en har magont, aptitlöshet och trötthet en bra tid efter sista kräkningen. När barnet är friskt som en nötkärna, det är DÅ klockan kan börja ticka ner sina 48 timmar.

Jag förstår att alla inte kan anpassa sig efter en infektionskänslig person som jag själv, men alla andra familjer som drabbas i onödan då? Alla blir ju smittade när det slarvas och många har infektionskänsliga barn som far riktigt illa av viruset. Sedan är det ju en obehaglig sjuka för vem som helst.

En stilla vädjan till alla barnfamiljer där ute i Sverige. SNÄLLA stanna en extra dag hemma för säkerhetsskull om du känner dig osäker på ditt barns symptom. Håll friska syskon hemma om du ändå är hemma med ett av barnen. Jag kan inte räkna alla gånger som jag varit med om att friska syskon kommer till förskolan och sjukan bryter ut mitt i samlingen eller under vilan och vips ryker fem barn till dit. Och tillsist, tvätta händerna ofta med tvål och handsprit. Bara handsprit hjälper inte då det inte tar död på viruset.

Allt detta handlar om att visa respekt för sina medmänniskor. Snälla, snälla, snälla!

9 kommentarer

Kommentera

 • Johanna

  7 februari, 2018 kl. 19:22

  Förstår precis hur ni har det då min man lider av ulcerös och inte heller har någon tjocktarm! Jag fick faktiskt igenom på vår förskola på senaste föräldramötet att barnen ska vara hemma 72(!) timmar efter sista symptom!
  Magsjukan härjade från november till juni på vår förskola ifjol, så det är tydligt att det fuskats en hel del med timmarna efter sista symptom.
  Hoppas ni slipper insjukna!

 • Magda

  7 februari, 2018 kl. 19:38

  Det är inte (tro det eller ej) bara ni som har denna enkla vädjan.
  Jag är redan nu vanvettigt less på familjer som inte har förståndet att hålla sina barn hemma länge nog för att göra smittorisken så minimal som möjligt.

 • Malin

  7 februari, 2018 kl. 23:54

  Oj vad jag håller med! Innan jul blev ALL personal förutom en, mer än 50% av barngruppen och ett okänt antal föräldrar på vår förskola smittade på samma gång för att en familj släpade med ett magsjukt barn till luciafirandet. Det är som att vissa tror att lite magsjuka inte är någon big deal för någon.

 • cinna

  8 februari, 2018 kl. 16:16

  Håller delvis med, men samtidigt finns där massor av andra (kanske ) som kanske måste bortse från den ”regeln” för att få livhanken att gå ihop. Alla ärju inte så priviligierade att vara två eller kunna vara hemma på bidrag.

  • Stina Hägglund

   8 februari, 2018 kl. 23:07

   Jag förstår hur du tänker. Dock är ju inte majoriteten ensamstående som inte får ihop det, utan det är familjer med två föräldrar som inte har kunskap och slarvar. Det är svårt det där men det går ju inte heller att medvetet skicka ett barn till förskolan som fortfarande smittar och därmed bidrar till att fler familjer förlorar inkomst och dessutom blir riktigt sjuka. Jag tror att en får se det som att barnet helt enkelt är sjuk i två dygn extra. Skulle barnet ha ex halsfluss kan det ju krävas att en håller barnet hemma i en vecka och då måste det bara lösas. Men jag förstår såklart att det är svårt!

 • MariaKCruz

  10 februari, 2018 kl. 13:24

  Usch. Tycker hemskt synd om er. Jag är väldigt rädd för magsjuka och jag och resten av familjen är ändå fullt friska och klarar det därför helt ok. Men jag tycker över lag att kunskapen om magsjuka är väldigt dålig. Folk verkar inte ha koll på hur det smittar (i det som kommer ut), hur man ska rengöra (klorin och helst 90 graders tvätt). Det jag också fick lära mig av en sjuksköterska är att det inte är ovanligt med ett bakslag efter 48 timmar. Alltså, när barnet har ätit och varit friskt i 48 timmar blir det dåligt igen. Detta har hänt våra barn. Helt friska 48 timmar men sen ett bakslag. Jag har därför bestämt mig för att försöka hålla dem hemma i helst 72 timmar (iaf när det verkar vara just vinterkräksjuka). Det största problemet är helt klart att man skickar tillbaka sina barn för tidigt.

 • Anne

  10 februari, 2018 kl. 15:28

  Håller med om att man inte ska slarva med 48 h. Dock tror jag inte att det är hela förklaringen till varför så många blir sjuka. Calicivirus är otroligt smittsamt, behövs bara några få partiklar till skillnad från t.ex bakterier som salmonella etc. Vid en kräkning sprids partiklar som inte syns över ett stort område. Där kan de ligga och gotta sig i flera månader innan de dör om inte området desinficeras med klorin eller liknande. Samma med rota-virus. Det kan hamna partiklar på en penna som flera människor skriver med etc. En ost till ett gemensamt fika kan däcka en hel personalgrupp etc. Vi har också en person med nedsatt immunförsvar i familjen som har svårt att tolerera frekventa diarréer (behöver sjukhusvård), och har i perioder när det funkat hållit småttingarna hemma från dagis. Ett alternativ har varit att den personen ”flyr hemmet” om någon börjar kräkas, kanske samma kan funka för er?

  • Stina Hägglund

   10 februari, 2018 kl. 22:52

   Du har helt rätt Anne! Det är ett riktigt lömskt virus på så sätt. De faktorerna du nämner är ju dock svåra att göra något åt, men att vara hemma 72 timmar med sina barn istället för 48 timmar skulle göra emot skillnad för smittospridningen.

   När Elle får magsjuka kan jag inte hålla mig undan av emotionella skäl. Säkert för att jag varit mycket sjuk själv som liten och alltid haft min mamma nära. Ofta är det kört för mig ändå då det alltid sker på natten i vår säng då hon sover hos oss. Det är skönt för mig att vara nära henne och dessutom kunna hålla koll på isoleringen och kunna sanera ordentligt. Olika saker funkar för olika familjer I guess!

   Hoppas ni för en säsong utan magsjuka! Kram!