/ 16 kommentarer

De har hittat en cysta

Min läkare ringde mig för några dagar sedan och berättade att de under en röntgen av min tunntarm inte kunde undgå att hitta en cysta stor som min knytnäve på min ena äggstock… tack och lov är det en godartad sort som inte är farlig. Den ställer bara till med besvär. No shit?!

Helt plötsligt faller alla bitarna på plats. Ni vet ju hur ont jag haft. Hela tiden. Jag är ju i ett skov också och därför gör ju såklart tarmen också ont, men den smärtan brukar vara mer molande och komma och gå i takt med att innehåll passerar tarmen. Denna värken har väckt mig varje morgon och jag har varit tvungen att byta sida för att den ska bli bättre. 

Jag känner mig lite kluven. Jag oerhört lättad att den aggressiva smärtan antagligen inte kommer från min tarm som jag är väldigt rädd om, utan att det är något som går att göra något åt. På samma gång känns det jobbigt att behöva göra ytterligare ett ingrepp på min redan sargade mage. I vanliga fall räcker det med en titthålsoperation men då jag har snittats många gånger tidigare i bukväggen är det antagligen för mycket ärrvävnad för att kunna se tillräckligt bra för ett sådant ingrepp. Det lutar därför åt ett snitt. Igen. Vi får dock se hur det blir. Jag ska slussas vidare till en gynläkare som kan fatta de besluten.

Någon av er som haft liknande? Vad jag förstått är det inte allt för ovanligt. Dock brukar en upptäcka dem tidigare när de inte är lika stora och då görs i regel inget åt dem. Min sjukdom har maskerat min cysta så att den inte har blivit upptäckt förens nu och därför antar jag att den hunnit bli så pass stor.

Har någon av er behövt ta bort en ofarlig cysta? Hur gick det?

16 kommentarer

 • fanny s

  8 maj, 2017 kl. 21:42

  Vad skönt att få svar! Men förstår din oro. Fina Stina, önskar att allt ska gå bra i denna sjukhusveva <3

 • Hanna

  8 maj, 2017 kl. 21:50

  Jag har själv bara haft mindre cystor som inte behövt opereras bort. Däremot har jag jobbat på gyn. avdelningen där vi vårdade de som behövde opereras. Kirurgerna är jätteduktiga och operationerna brukar gå jättebra! Jag förstår att det är splittrade känslor. Heja dig!

 • Ewa

  8 maj, 2017 kl. 21:53

  Fina fina du. Så jobbigt att det ska behöva bli en grej till även om det såklart är, som du säger, bra att det inte är tarmen som gör ont. Tänker på dig ❤❤

 • Sanna

  8 maj, 2017 kl. 21:54

  Hej! Jag har endometrios och får blodfyllda cystor på äggstockarna (mensen rinner ”bakvägen” och bildar stora cystor. 3 st sprack av sig själva (enorma smärtor!). När den sista sprack åkte jag på akuten och skulle precis rullad in för att operera bort blindtarmen då en läkare ville göra ett ultraljud på äggstockarna. Har fått flera cystor efter det men dom har tack och lov krympt ihop av sig själva efter ett tag. Jag äter P-piller för att hålla cystorna nere. Hoppas att operationen går bra och att du slipper mer besvär i framtiden! När cystorna spruckit i magen är den värsta smärta jag upplevt, fy!

 • Lotta

  8 maj, 2017 kl. 22:09

  Jag har opererat bort endometrios cystor 2 gånger på samma sida. Andra gången även ena äggstocken då det var ärrvävnad så det ej gick att ta bort bara cystan. Titthålskirurgi båda gångerna. Har nu hormonspiral och slipper mensen och har mycket mindre besvär. Lycka till!

 • Jacqueline

  8 maj, 2017 kl. 22:12

  Jag har också haft cystor på äggstockarna. Åkte in på gyn och kollade då jag haft kraftigare ”mensvärk” som aldrig gick över i över en månad, och hade då flera stycken. Det började när jag gått från p-piller till spiral, tydligen så gör p-pillerna att cystorna håller sig borta och spritalen hör varken till eller från. Och jag är tydligen en sån som ofta bildar cystor och de små var tydligen inget att göra åt då de ändå bara skulle komma tillbaka. Min största som jag hade var ca 5×7 cm, och den sprack! Det gjorde så fruktansvärt ont! Men nu är det ca 8 år sedan jag hade några som helst problem med dem, hoppas du slipper vara med om det fler gånger!<3

 • Lisa

  8 maj, 2017 kl. 22:21

  Åh Stina, ny smärta! Tänker på dej!
  Jag har endometrios och opererat bort chokladcystor vid två tillfällen med 15 månaders mellanrum. Efter sista op november 2009 har jag ätit p-piller för att inte få nya cystor. Där och då togs beslutet att bli föräldrar genom adoption. Nu har vi två barn och jag kämpar med daglig smärta som jag försöker dölja.
  Hoppas du snart får hjälp på gyn!

 • Marie

  8 maj, 2017 kl. 22:45

  Jag har opererat bort en s k chokladcysta på äggstocken och liksom du har jag en tarmsjukdom, dock inte samma. När cystan skulle bort hade jag gjort en tarmoperation tidigare så pga sammanväxningar fungerade ej titthål. Men det blev endast ett litet snitt i bikinilinjen. Ett pytteingrepp i jämförelse med tarmoperationen innan och de två operationer av tarmen jag behövt göra efter. Smärtan som cystan orsakat försvann ju direkt efter. Så jag tror att det kommer att gå bra för dig! Även om en operation alltid är jobbig så klart. Lycka till!

 • Therese

  9 maj, 2017 kl. 06:45

  Skönt att du fick en förklaring även om jag tycker att det var hemskt onödigt att du skulle råka ut för det. Jag har fått en cysta i livmodern somtack och lov tillbakabildades av att jag var gravid. Jag hade liknande smärtor som du beskriver, men den var nog bara hälften så stor som din.

 • Lilian

  9 maj, 2017 kl. 08:27

  Åh vad jobbigt Stina!! Jag var i Usa för två år sen då jag fick fruktansvärda smärtor i magen. Fick åka in på akuten där det konstaterades att jag hade en vattenfylld ofarlig cysta, och en urinvägsinfektion som gjort att jag fått typ en inflammation i livmoder och däromkring. Egentligen skulle jag akutoperats men pga inflammationen ville de avvakta så fick penicillin och morfin i mängder. För mig var det bara de som behövdes. Åkte hem 5 dagar senare och kollade upp på kvinnokliniken i Umeå och då var den nästan helt borta. Den var också lika stor som en knuten näve. Hoppas det löser sig smidigt utan op för dig❤️ Cystsmärtor är obeskrivligt smärtsam… 😞 tänker på dig och din fina familj dagligen❤️

 • Josefin

  9 maj, 2017 kl. 08:36

  Jag åkte in akut i graviditetsvecka 10 med magsmärtor, jag trodde själv att det var missfall men tur i oturen så va det en knytnäv stor cysta som snurrat sig runt äggledare. Titthålsopererades och cystan tömdes då den var för stor för att ta bort, blev av med ena äggstocken och äggledaren men fostret klarade sig och är 10 månaders tjej nu! Operationen gick bra, och tiden efteråt var ok. Dem är duktiga på kvinnokliniken här i UÅ.

 • Erica

  9 maj, 2017 kl. 12:48

  Se till att få reda på vilken sorts cysta det va efteråt. Om det skulle vara en sk chokladcysta (endometriom) så är det endometrios o behöver ofta behandlas. Kunskapen om detta är inte alltid särskilt bra tom hos gynekologer tyvärr. Håller tummar o tår att allt går fort o smärtfritt (så mkt som möjligt iaf) ❤

 • Ellen Lindberg

  9 maj, 2017 kl. 20:45

  skönt att ändå veta vad smärtan berott på <3 jag har inte tagit bort cystor så har tyvärr inga tips eller erfarenheter att dela, men vill mest bara skicka en kram!

 • Malin Sjögren

  11 maj, 2017 kl. 10:15

  Hej Stina och tack för en super fin blogg! Har följt fin blogg under flera år och jobbar själv också som sjuksköterska.
  Förstår din oro om läkarnas fynd men ändå bra att få en förklaring till det onda.
  Jag fick barn i Augusti som slutade med ett akut kejsarsnitt. Under snittet upptäcktes en stor cysta på min ena äggstock. Den var såpas stor att man även fick ta bort hela äggstocken.
  Under själva snittet och som sen övergick i en operation var jag vaken. Men de berättade bara då att tog bort cystan. Sen kom chocken när de morgonen efter berättade att de även tagit bort ena äggstocken.
  Det underliga med den här cystan var att jag inte hade haft några känningar av den alls. Kanske dåldes den väl under graviditeten? Men nu efteråt när jag tänker tillbaka på det så är jag glad att det blev ett snitt, kanske var det vår lilla dotters sätt att visa att något var som det inte skulle med min äggstockar.
  I vintras hade vi ett läkarsamtal med den läkare som utförde snittet och operationen. Provsvaren visade att cystan var godartad och måste ha växt i min kropp under lång tid.
  Läkaren berättade också att man kunde ta blodprover som visar hur stor sannolikheten är att man får en cysta igen.
  Är ju livrädd att få en till cysta och mista andra äggstocken då vi i framtiden önskar fler barn. Har nu tagit proverna som visade låg sannolikhet vilket kändes som en lättnad.

  Hoppas att du får operationen gjord så fort som möjligt och att allt går bra!
  En styrke kram till dig från Karlstad!
  // Malin Sjögren

 • Hannah

  11 maj, 2017 kl. 10:42

  Usch, förstår hur ont du haft! Jag opererade bort en så kallad dermoidcysta från ena äggstocken för cirka tio år sedan och smärtorna den gav var inte nådiga! Det var en titthålsoperation och jag tyckte det var tufft att gå igenom. Tydligen fyller man buken med någon sorts gas under operationen för att kunna se bättre och den stiger sedan i kroppen. Fick så ont i axlarna efteråt att jag låg och skrek efter morfin. Som jag sen spydde av. Så kanske lika bra att den sortens operation inte är ett alternativ?! För övrigt hittade läkaren både en tand och hår inuti cystan – den du! Hursomhelst. Jag hoppas att du snart får operera bort den dumma cystan och att du snart mår bättre! Stor kram

 • Hanna

  21 maj, 2017 kl. 20:03

  Skönt att du fått en förklaring till dina smärtor men jag tycker det räcker med elände. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av cystor. Kram!