/ 4 kommentarer

Att sluta fred med sin kropp

Inlägget är i samarbete med Coloplast

Jag får ofta frågan hur jag kan vara så självsäker kring att visa upp min stomi. Svaret på den frågan är väldigt enkel samtidigt som den är väldigt komplex:

Stomin är en del av min kropp.

Min stomi är självklar på samma sätt som mina ben och mina händer är det. Den är en del av min kropp som möjliggör att den fungerar. I mitt fall möjliggör den till och med att jag lever. Precis som alla kroppsdelar kan stomin vara en källa till komplex. Den kan vara en del av din kropp som du inte gillar och ständigt kritiserar. Anledningen till att vi gör så mot oss själva är för att en stomi inte tillhör normen. Stomin gör att vi sticker ut och gör vissa människor obekväma.

Jag har i perioder kämpat med komplex för alla möjliga delar av mig själv. Som femtonåring ledde mina komplex mig till en jobbig ätstörning som jag desperat försökte hemlighålla och som höggravid var jag mer nervös inför utvecklingen av bristningar än för själva förlossningen. Vi får ständigt höra att vi inte duger. Inte alltid genom människor som säger det till oss, det hade varit enklare att avfärda, utan genom tysta röster. Den rösten talar inte med ord utan med handlingar som visar att bara en kropp har rätt att synas och prisas. Den kroppen har inte celluliter eller extrakilon, den sitter inte i rullstol och den har framförallt inte en stomi. Om en normbrytande kropp mot förmodan skulle få några minuter i rampljuset så är det ett statement. Ett högljutt skrik om rätten till dens existens. Den får aldrig bara vara. Antingen ska den kämpa och skrika sig hes, eller så kan den sitta tyst på avbytarbänken.

Att jag lyckas se stomin som en del av min kropp handlar inte om att jag slutit fred med bara den, utan det handlar om att jag redan innan jag fick den, slutit fred med hela min kropp. För mig började det vid moderskapet. När jag hade fött min älskade dotter var jag oerhört tacksam. Inte en bristning i världen kunde sänka min lycka eller ändra mitt perspektiv. Livet var för dyrbart för att slösas bort på självhat. Jag är värd så mycket mer än så. Min dotter är värd så mycket mer än så.

Självklart är jag inte fri från komplex, men jag tänker inte låta dem ta plats. Det är ett aktivt val jag får ta varje dag och där är inte min stomi i centrum. Mina komplex drar mig åt en massa andra delar av mig själv innan den kommer till min stomi. Det finns en enkelt förklaring på varför min stomi inte är i skottlinjen: allt kring min stomi fungerar och därför behöver jag inte reflektera över dens existens. Dels handlar det om erfarenhet och kunskaper kring kost och liknande, men den största delen beror på att jag har produkter som funkar för mig och som aldrig sviker. Den här påsen och den här påsen har varit mina favoriter i snart sju år.

När det kommer till påsmodeller kan jag inte nog poängtera hur avgörande det kan vara för din självsäkerhet kring din stomi. Du ska kunna känna dig säker och fri, och där gäller det att inte ge upp utan att prova dig fram till vad som känns bäst för just dig. Oavsett märke eller modell. Bara för att en viss påsmodell passar mig behöver den inte passa dig. Coloplast har därför ett jättebra verktyg på sin hemsida som heter Bodycheck och som hjälper dig att hitta en passande påsmodell för just dig genom att du svarar på några frågor. Gratis prover beställs enkelt hem och om du är nöjd med resultatet kan du beställa dem genom din stomiterapeut som vanligt.

När du sedan vill lära dig att acceptera din stomi, börja med att acceptera dig själv. När du vill lära dig att känna tacksamhet över din stomi, börja med att hitta kärlek till dig själv. Det är först då du inser värdet på det som höll på att gå förlorat.

Ur det föds tacksamheten till det som faktiskt räddade dig.

Inlägget är i samarbete med Coloplast

4 kommentarer

 • Kristin Hägglund

  15 augusti, 2019 kl. 15:10

  Hej Stina!
  Nu blir jag nyfiken när det gäller ditt val av förband. Finns det något tillfälle du hellre använder det ena förbandet o ibland det andra? På grund av hudirritation, aktivitet….?
  Jag har alltid kört 2-dels med SenSura fram till ca 1 månad då jag nu testar Mio. Provat många produkter men blir tokig på de andra produkternas utlopp. Coloplast är helt enkelt bäst när det gäller den aspekten ( och många andra) :)
  Blir det inte många förbandsbyten om du badar, tränat, duschat eller köper du att påsen blir blöt? Tycker nämligen att 2-delsförbandet ibland ”bygger” onödigt mycket o har ibland funderat över att testa 1-dels men just pga ovanstående tvekat.
  Alltid lika roligt att läsa dina inlägg. Du är en klok, stark o beundransvärd kvinna. Heja Stina!
  Med vänlig hälsning, Kristin i Sundsvall.

  • Stina Hägglund

   22 augusti, 2019 kl. 10:30

   Hej!

   Egentligen handlar det om att när jag blev opererad så hade Coloplasts Mio inte kommit ut på marknaden än utan då körde jag Coloplasts Sensura midi och blev väldigt fäst vid den. Sedan kom Mio och jag uppskattar dem båda två av olika anledningar. Sensura midi gillar jag för att den inte prasslar lika mycket som Mio och den är snäppet plattare. Mio gillar jag för att den har bättre filter och en supermjuk och skön klisterplatta. Så jag brukar varva mellan dem beroende på humör :)

   Jag brukar byta påse en gång per dag, ibland varannan dag och gör detta oavsett om jag badar eller duschar. Påsarna sitter så bra och torkar väldigt snabbt så att de blir blöta stör inte alls. Om jag dock vet att jag ska bada mycket och länge brukar jag byta påse innan och efter bad för att känna mig helt säker. Men då beror det på klisterplattan och inte själva påsen, och klisterplatta är det ju på både 1-dels och 2-dels.

   Jag har valt bort tvådels precis av den anledningen du skriver, att det bygger på för mycket. Men också för att jag vill hålla påsen platt och därför tömmer ofta, i mitt fall hade det blivit ett väldigt slöseri på påsar. En del trivs superbra med 2-dels och det handlar ju om att vi har olika behov och preferenser. Det bästa är nog bara om du testar och ser var du tycker.

   Tack för din kärleksbombning! Stor kram ❤️

 • Runa

  15 augusti, 2019 kl. 18:22

  Härligt att höra !

 • BE

  15 augusti, 2019 kl. 22:37

  Stor igenkänningsfaktor i detta.
  Lite löjligt förvisso, men ibland tänker jag att jag blev av med ett rövhål (med cancer) och fick en rosenknopp.